Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
„Не в силата е Бог, а в правдата!“ свети Александър Невски. Основната цел на „Будители“ е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен Дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилетическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 24 септември...
Голготски кръст

†11 септември по църковния календар - Св. преподобна Теодора Александрийска. Св. преподобни Ефросин. Св. мъченица Ия. Св. мъченици Диодор и Дидим. Пренасяне мощите на преподобни Сергий и Герман Валаамски. Св. мъченици Димитрий, Евантия и Димитриан Прочетете повече ТУК!

1820г. е роден Александър Дондуков-Корсаков Прочетете повече ТУК!

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
печат 12.10.2012 г. / 02:42:39 
Вяра
25.10 по светския, †12 октомври по православния календар - Свети мъченици Пров, Тарах и Андроник

imageСтрадание на светите мъченици Тарах, Пров и Андроник

При царуването на Диоклетиан и Максимиан, когато в Tape Киликийски управлявал проконсулът Нумериан Максим, в град Помпеопол били заловени трима християни - Тарах, Пров и Андроник, и отведени в Tape при проконсула Максим на съд. Проконсулът ги погледнал и като видял, че Тарах е човек почтен и на възраст, му казал:

- Как е името ти? Защото ти, като най-възрастен, подобава да бъдеш разпитан преди всички.

- Аз съм християнин - отговорил Тарах.

Проконсулът възразил:

- Не ми говори за нечестивата си вяра, а ми кажи името си.

- Аз съм християнин - отново казал той.

Тогава Максим заповядал на слугите си:

- Бийте го през устата и повтаряйте: не отговаряй така на съдията.

Проконсулът продължил:

- Пощади старостта си и послушай повеленията на нашите царе, за да те уважавам. Пристъпи и принеси жертва на боговете ни, защото и самите царе, които властват над вселената, им се покланят.

Тарах възразил:

- Те се заблуждават, прелъстявани от сатаната.

След този отговор проконсулът заповядал на слугите си:

- Разбийте челюстите му, защото клевети против царете, че са прелъстени и паднали в заблуждение.

После проконсулът Максим заповядал да оковат Христовия страдалец в железни окови и да го хвърлят в тъмница. И наредил на слугите си:

- Доведете другия при мен.

Стотникът Димитрий веднага казал:

- Ето, господарю, той стои пред тебе.

Проконсулът Нумерий Максим погледнал другия християнин, застанал пред него, и му казал:

- Преди всичко ми кажи името си.

Християнинът отвърнал:

- Най-първото и най-почтено мое име е християнин, а другото, дадено от хората, е Пров.

Проконсулът запитал:

- От кой род си?

- Баща ми - отговорил мъченикът - бе от Тракия, а аз съм роден в Пергия Памфилийска и съм християнин.

Максим казал:

- Нямаш никаква полза от това име. Послушай ме, принеси жертва на боговете и ще получиш почести от царете и ще станеш наш приятел.

Пров отвърнал:

- Не искам почести от царете и не желая твоето приятелство, защото имах голямо богатство, което оставих, за да служа на Живия Бог.

- Съблечете го, хвърлете го на земята и го бийте със сурови жили - заповядал Максим.

Съдията заповядал на слугите да спрат и казал:

- Вържете ръцете му във вериги и го хвърлете в тъмница. Не пускайте никого, за да не се грижи за него.

После по заповед на проконсула бил доведен и третият християнин. Запитан за името, той отговорил:

- Аз съм християнин.

Проконсулът казал:

- Онези, които бяха тук преди тебе, не получиха никаква полза от това име и ти трябва да отговориш иначе.

Той рекъл:

- Обикновеното ми име е Андроник.

- От кой род си, Андроник? - попитал проконсулът.

- Аз съм от знатен род - отговорил мъченикът, - син съм на един от ефеските първенци.

Проконсулът Максим казал:

- Пощади себе си и послушай бащинския ми съвет, защото онези, които бяха тук преди теб и говореха неразумно, не придобиха нищо за себе си, а ти принеси жертва на боговете, които са наши владетели и бащи.

- Справедливо ги наричаш така - казал Андроник, - защото ваш баща е сатаната, а вие сте синове на дявола и вършите неговите дела.

Мъчителят казал:

- Съблечете го, вържете го и го окачете.

След като го подложил и на други мъчения Максим и него затворил в тъмницата.

След известно време проконсулът отново дошъл в съда и привикал християните на разпит. Отначало съдията принуждавал към езическо жертвоприношение Тарах, като най-стар по години, като му обещавал почести. Когато той не само не се подчинил, но и строго му отговарял, мъчителят заповядал да строшат устата му с камъни и да избият зъбите му.

После проконсулът заповядал да го обесят с главата надолу, да запалят под него огън, а после да влеят в ноздрите му силен оцет и горчица. По различен начин той измъчвал и Пров, и Андроник - подложил ги на бой, огън, рязал телата им с железни острия и посипвал раните им със сол, но като не постигнал никакъв успех, заповядал до сутринта да останат в окови.


 

На другата сутрин проконсулът казал на стотника Димитрий:

- Доведи ми нечестивите християни.

- Ето, те са пред тебе, господарю - отвърнал стотникът.

- Нима още не са те сломили - казал проконсулът на Тарах - мъченията, раните и оковите? Чуй ме и остави безполезната си вяра и принеси жертва на боговете, от които е произлязло всичко.

- Как са могли - отговорил Тарах - да устроят света онези, за които са приготвени огън и вечни мъки - и не само за тях, но и за всички, които изпълняват тяхната воля.

Тогава проконсулът наредил на слугите:

- Нажежете желязо и го допрете към челюстите му.

После съдията заповядал да донесат бръснач, да отрежат ушите на мъченика, да свалят кожата от главата му, а отгоре да сложат горещи въглени.

След това проконсулът заповядал на стражата да отведе мъченика в тъмница, а на разпит да доведе другиго. Когато довели Пров, стотникът Димитрий казал:

- Ето, господарю, пред тебе е Пров.

- Съветвам те - казал на мъченика проконсулът - да не се излагаш на предишните мъчения, защото онези преди тебе, които упорстваха, се разкаяха в това. А ти сега принеси жертва на боговете и ще бъдеш почетен и от нас, и от боговете.

Пров отговорил:

- Ние сме едномислени и с едно сърце работим на Бога. Не се надявай да чуеш от нас нещо друго, защото вече видя и чу, че не можеш да ни отвърнеш от Бога. Ето, аз стоя пред тебе и не се боя от заплахите ти - какво повече очакваш?

Проконсулът казал:

- С нажежени пръти пробийте глезените му.

А Пров повтарял:

- Нито огънят, нито мъченията, нито твоят баща сатаната не могат да откъснат Божия раб от неговото изповедание.

- Нажежете остри гвоздеи - заповядал проконсулът - и ги забийте в ръцете му.

След това Пров бил ослепен, а проконсулът наредил на слугите си:

- Отведете го, вържете го и го пазете под стража, та да не би някой от познатите му да дойде при него и да го почете заради безбожното му непокорство.

После казал:

- Доведете ми Андроник.

- Ето го - отвърнал стотникът, - стои пред тебе, господарю.

Мъчителят казал на светия:

- Принеси жертва на боговете и ще бъдеш освободен от оковите.

- Никога не ще сторя нещо, противно на закона на моя Бог, мъчителю - отговорил Андроник.

Тогава проконсулът заповядал:

- Донесете сноп слама, потопете я в масло и я изгорете върху утробата му.

И слугите веднага съблекли Андроник, хвърлили го на земята и запалили върху утробата му напоена с олио слама. А той казвал:

- Дори и целия да ме изгориш, нечестивецо, няма да ме победиш, защото пред мен е укрепяващият ме Господ, на Когото служа.

Тогава проконсулът казал на слугите си:

- Сложете желязо в устата му и избийте зъбите му, отрежете богохулния му език и го изгорете, за да се научи да не хули царете.

И слугите направили всичко, каквото заповядал мъчителят. После Андроник бил отведен в тъмница.

С това завършва сказанието за страданията на светите мъченици, взето от съдебните записки, направени от писарите по време на изтезанията и мъченията им. За другите страдания и смъртта на светиите трима благочестиви мъже - Макарий, Феликс и Герий, видели кончината им, написали в посланието си до вярващите следното.

"Нумерий Максим, проконсул на Киликия, призова Терентиан, Киликийския жрец, и заповяда на сутринта да се подготви амфитеатърът на хиляда крачки от града, в който реши да хвърли мъчениците на зверовете. Когато амфитеатърът бе изпълнен с хора, дошли да видят мъченията, пристигна и Максим да види зрелището, а ние в скришно място стояхме и гледахме с голям страх. И ето, отначало бяха хвърлени на зверовете множество други осъдени, а после Максим заповяда на воините да доведат християнските мъченици Тарах, Пров и Андроник. Воините накараха слугите да донесат мъчениците на раменете си, защото от многото си рани те не можеха да ходят. А ние, когато видяхме да ги изнасят на зрелището, се отвърнахме и заплакахме. Светиите бяха хвърлени насред арената. Тогава всички усетиха страх и започнаха да роптаят против Максим заради този негов съд. И мнозина напуснаха зрелището, като похулваха Максим заради зверската му жестокост. Като видя това, Максим заповяда на воините си да забележат кой си отива, за да разследва после вината им.

Той заповяда да пуснат зверове против мъчениците, и когато те не ги докоснаха, заповяда да бият устроителите на зрелището, защото искаше да има най-люти зверове. Изведоха мечката, която в този ден умъртви трима души, а тя, когато приближи Андроник, седна и започна да ближе раните му. Андроник я дразнеше, за да го разкъса, но тя беше кротка. Разгневеният проконсул заповяда на копиеносците да убият звяра. Тогава Терентиан, боейки се от проконсула, побърза да пусне против мъчениците една лъвица, докарана от Антиохия. Лъвицата започна да бяга по арената и страшно уплаши зрителите, но когато дойде при мъчениците, преклони колена и легна пред Тарах. Той протегна ръка и започна да я влачи, за да я раздразни, но тя лежеше до него кротка като овца.

Тогава Максим, разгневен, призова Терентиан и заповяда светите мъченици да бъдат убити. Тарах, Пров и Андроник бяха посечени с меч и така умряха.

Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

† ВИЖТЕ ОЩЕ

 

СЛАВА НА ТИЯ, КОИТО НЕ ДАДОХА ВЯРАТА СИ И СПАСИХА БЪЛГАРИЯ

Народе, народе...

ЗА СЪКРАЩАВАНЕТО НА ЛИТУРГИИТЕ, ТАЙНСТВАТА И ТРЕБИТЕ В НОВОСТИЛНАТА ЦЪРКВА

ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ОГЛАШЕНИЕТО

ЗАЩО БОГ НИ ИЗОСТАВИ

Отстъплението на новостилната "църква" от Бога

Цитати от нашата книжка

Завещаното ни от Бога относно календара

Театърът на антихриста

Защо се премахва вероучението

За старостилния икуменизъм

КЪДЕ СЕ Е СЪХРАНИЛО ПРАВОСЛАВИЕТО

 ↑