Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български национален дух.  Верую
На 23 януари...

†10 януари по църковния календар - 10 януари по църковния календар - Св. Григорий, епископ Нисийски.Св. Дометиан, епископ Мелитински.Св. преподобни Павел Комелски.Св. преподобни Маркиан.Св. Теофан Затворник Прочетете повече ТУК!

1878г. Български чети влизат в Кюстендил Прочетете повече ТУК!

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
19.06.2015 г. / 16:49:53 
Вяра
ЗА СЪКРАЩАВАНЕТО НА ЛИТУРГИИТЕ, ТАЙНСТВАТА И ТРЕБИТЕ В НОВОСТИЛНАТА ЦЪРКВА

Тайнствата са установени от Господа Иисуса Христа свещенодействия, при които, при произнасяне на определена молитвена формула, се изпросва Божията благодат, която невидимо се проявява, като ни очиства, възражда, подкрепява, освещава и спасява. Требите са установени от Църквата чинодействия, чрез които се измолва Божията помощ при една или друга духовна и телесна потреба.” („Православното богослужение” стр.4)

В литургиите хората пренасят своята служба Богу. „В "обожението" човек постига най-висшата цел, за която е създаден... Защото човек е наистина човек, само когато е в истинско общение с Бога – и тогава той е истински свободен. Общението с Бога во Христе чрез Духа Святаго е единственият истински смисъл на човешкия живот... човек може да бъде напълно "човечен", само ако възстанови загубеното си единение с Бога.”

На Божествената служба се извършва тайнството на Светата Евхаристия. „Свети Иоан Златоуст ни разкрива същността му в своя канон ..: "Изпрати Светия Дух на нас и на тези дарове и направи този хляб скъпоценното Тяло на Твоя Христос и това, което е в тази чаша, Скъпоценната Кръв на Твоя Христос, тъй че онези, които участват, да получат очищение на душите, опрощение на греховете, общение на Твоя Дух Святи, Пълнотата на Царството Небесно..." („Божествена литургия” стр. 4)

ОСНОВНОТО ОТСТЪПЛЕНИЕ, КОЕТО В МОМЕНТА СЕ ИЗВЪРШВА ПО ВСИЧКИ НАШИ ОФИЦИАЛНИ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ Е ЦЕЛЕНАСОЧЕНОТО СЪКРАЩАВАНЕ НА ЛИТУРГИИТЕ И ТАЙНСТВАТА!

Споменатата „молитвена формула, с която се измолва Божията благодат и помощ” е НАРОЧНО нарушена!

ТОВА Е ПРЕДНАМЕРЕНО ЛИШАВАНЕ НА ИЗВЪРШЕНОТО ДЕЙСТВИЕ ОТ БОЖИЯТА БЛАГОДАТ!

В променилата календара официална наша църква Божествената служба е променена и съкратена в следните й части:

-         Веднага след Великата ектения, вместо 102-ри псалом се изпява “Молитвами Богородици”

-         След първата малка ектения се изпуска 145-ти псалом

-         Преди Малкия вход вместо да се изпеят или прочетат всички девет блаженства със съответните тропари от Октоиха или Минея, се изпяват едно-две блаженства

-         След Входното... се полагат тропари и кондаци, които могат да достигнат според службата 5-6 на брой. В някои храмове те направо се изпускат, а другаде се изпяват едва 2-3

-         В определени дни на възкресно-празнични служби, Апостолските и Евангелски четива стигат до три. В почти всички храмове се четат само по един

-         Изпуска се Ектенията на Оглашените. Това си е направо БОГОСЛУЖЕБНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, защото се лишават от литургийна молитва хилядите оглашени в православния свят, които се готвят за кръщение.

-         Накрая на светата Литургия, след “Буди имя Господне благословено...” се изпуска изпяването или четенето на 33-ти псалом

-         В много храмове се проповядва или рядко, или никак. За такива служители важи апостол Павловата репликаГорко ми, ако не благовествувам...”

ВИЖТЕ ОЩЕ КЪДЕ СЕ Е СЪХРАНИЛО ПРАВОСЛАВИЕТО

 ↑