Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен Дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилитическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 22 август...
Голготски кръст

09 август по църковния календар - Св. апостол Матeй. Св. мъченик Антоний. Св. мъченици Иулиан, Маркиан и на другите, пострадали с тях за светите икони. Св. преподобни Псой Прочети повече

1871г. е роден Генерал Иван Луков Прочети повече

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
08.10.2012 г. / 08:01:09 
Истинската история
На 08.10.1207г. е убит Цар Калоян - освободителят на Варна

На 8 октомври 1207 г. под стените на Солун при неизяснени обстоятелства е убит цар Калоян, последният от тримата Асеневци, възстановили българската средновековна държава след близо два века византийска власт.

Предполага се, че е станал жертва на дворцов заговор с участието на военачалника от кумански произход Манастър. Романтичната версия предполага, че в заговора е участвала и съпругата на царя, която също е куманка.

Историята обаче мълчи за вдъхновителите и организаторите на заговора, вероятно латини или византийци. За Калоян се предполага, че е роден през 1168 г. и е най-малкият брат на Асен и Петър.

Участва в началото на въстанието срещу византийската власт през 1185 г., а през 1187 г. е изпратен в Константинопол като заложник и гарант на мира.

Две години по-късно успява да избяга, а през 1197 г. се възкачва на престола след убийствата на двамата си братя.

Цялото му царуване и изпълнено с активни военни действия срещу Византия, а след 1204 г. - и срещу новосъздадената Латинска империя, а победата му над западните рицари през 1205 г. край Адрианопол отеква далеч на запад.

След убийството му при обсадата на Солун е погребан в Търново, а предполагаемите му кости бяха открити през 1972 г.

 ↑