Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен народен дух, съхранил българите през робството и подтиснат от фашисти, комунисти и либерали - слуги на юдеите  Верую
На 22 април...

 9 април по църковния календар - Св. мъченик Евпсихий Кесарийски. Св. преподобномъченик Вадим Архимандрит. Св. мъченици Дисан епископ, Мариав презвитер, Авдиес и други 270 Прочети повече

2018 г. - Трета неделя след Пасха, на св. жените мироносици, св. Йосиф Ариматейски и св. Никодим Прочети повече

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
21.11.2011 г. / 07:16:00 
Патриотизъм
1897 г. е създадено първото поделение на военноморската база във Варна – работилницата (флотски арсенал).

Създадено е първото поделение на военноморската база във Варна – работилницата (флотски арсенал). В състава на Военноморска база Варна се включват дивизион подводници и поделения за бойно и материално-техническо осигуряване.

На 21 ноември 1897 г. заедно с формирането на българския Черноморски флот се създава Флотски арсенал и във Варна. Първото значително дело на арсеналци е сглобяването и пускането на вода (1904-1908 г.) на шестте торпедоносеца - "Дръзки", "Смели", "Храбри", "Шумни", "Летящи" и "Строги", доставени на части от Франция. За тази цел през 1906 г. във Варна е построен първият хелинг.

През периода на Първата световна война Флотският арсенал продължава ремонтно-възстановителната си дейност и поддръжката на бойните кораби.

Заедно с това се усвоява и новата флотска техника - първата българска подводница и първите български водосамолети. През военната 1917 г. Арсеналът получава голямо развитие, в него работят 20 офицери и чиновници, 200 моряци-специалисти и 50 цивилни работници. Планира се Флотският арсенал да строи военни кораби с водоизместване до 500 тона, парни машини до 1000 к.с., мотори с мощност до 500 к.с., турбини с мощност до 20 к.с., парни котли, електромотори. В него трябвало да се монтират подводници и миноносци с дължина до 100 метра, мини, торпеда и пр. Поръчан бил и първия плаващ док.

 ↑