Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български национален дух.  Верую
На 20 януари...

†07 ЯНУАРИ ПО ЦЪРКОВНИЯ КАЛЕНДАР - Православен празник - Ивановден, Събор на свети пророк, предтеча и кръстител Господен Йоан Прочетете повече ТУК!

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
16.05.2013 г. / 16:04:41 
Вяра
31.05 по светския - 18 май по църковния календар - Св. мъченици Теодот Анкирски, Петър, Дионисий и дружината им. Св. седем девици Текуса, Александра, Клавдия, Фаина, Евфрасия, Матрона и Юрия

Св.Теодот,таен християнин,живял в Анкира(днешна Анкара) в царуването на Диоклетиан.Телата на убитите християни-мъченици,изхвърляли за храна на дивите зверове,той тайно вземал и ги погребвал.Когато управителя узнал,че Теодот нощно време извадил от водата и погребал телата на седемте девойки мъченички: Текуса, Александра, Клавдия, Фаина, Ефрасия, Матрона и Юлия удавени от него в езерото,той хванал Теодот и след жестоки мъчения го погубил.Животът и страданието на св.Теодот са описани заедно със страданията на светите седем мъченички (18 май). Св. мъченик Теодот в месецословите е поставен два пъти:на 18 май,в който ден пострадали девойките и на 7 юни,в който ден сам той ,след различни мъчения за Христа, бил посечен с меч. Този светец в книгата на житията на светиите се нарича различно:кръчмар,търговец,съдържател на страноприемница,а в житието на 7 юни се нарича свещетномъченик,който като че бил епископ Анкирски.Така в месецословието на тоя ден и в миненте е назован свещеномъченик Теодот,еп. Анкирски.

† ВИЖТЕ ОЩЕ

 

 

ЗА СЪКРАЩАВАНЕТО НА ЛИТУРГИИТЕ, ТАЙНСТВАТА И ТРЕБИТЕ В НОВОСТИЛНАТА ЦЪРКВА

ЗАЩО БОГ НИ ИЗОСТАВИ

Отстъплението на новостилната "църква" от Бога

Цитати от нашата книжка

Завещаното ни от Бога относно календара

КЪДЕ СЕ Е СЪХРАНИЛО ПРАВОСЛАВИЕТО

 ↑