Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
„Не в силата е Бог, а в правдата!“ свети Александър Невски. Основната цел на „Будители“ е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен Дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилетическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 22 май...
Голготски кръст
или по-точно

†09 май по църковния календар - Св. пророк Исая. Св. мъченик Христофор. Пренасяне мощите на св. Николай Чудотворец Прочети повече

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
печат 16.02.2013 г. / 07:22:56 
Родолюбие
На 16.02.1857г. е роден ген. Иван Попов, убит от терористи комунисти

imageБългарски офицер, генерал. Участва в националноосвободителното движение.

През 1879 г. завършва в първия випуск на Военното училище в София и през ноември е произведен в чин подпоручик и зачислен в 15-та пехотна свищовска дружина. От 1881 г. е дружинен адютант. На 30 август 1882 е произведен в чин поручик. От 1884 - командир на рота от 3-ти пехотен бдински полк. Същата година е командирован в 131-ви пехотен тирасполски полк в Киев. На 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан. На 13 септември 1885 г. е назначен за командир на 3-ти пехотен бдински полк, на 21 септември за командир на 1-ви пехотен софийски полк, а на 6 октомври за командир на 4-та дружина от 2-ри пехотен струмски полк.

През Сръбско-българската война (1885) е командир дружина във 2-ри пехотен бургаски полк. Сражава се в боевете при овладяването на Пирот.

Генерал-майор Иван Попов е убит от комунистите терористи при атентата в църквата „Света Неделя“ на 16 април 1925 година.

  • Военен орден „За храброст“ III степен, 1 клас и IV степен, 2 клас
  • Царски орден „Св. Александър“ III степен с мечове по средата, IV и V степен без мечове
  • Народен орден „За военна заслуга“ III степен на обикновена лента
 ↑