Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
„Не в силата е Бог, а в правдата!“ свети Александър Невски. Основната цел на „Будители“ е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен Дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилетическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 17 януари...
Голготски кръст
или по-точно

†04 януари по църковния календар Събор на Седемдесетте апостоли, Светиите апостол Ерм, Зосима и Атанасий, Онуфрий Габровски, Теоктист Прочетете повече ТУК!

1947г.Комунистите убиват Български воевода Прочетете повече ТУК!

1878 г.Освободен е Ямбол Прочетете повече ТУК!

 

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
печат 25.01.2012 г. / 08:29:52 
Родолюбие
На 25.01.1878г. е освободен Лозенград

imageВ хода на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) отрядът на генерал Струков освобождава Лозенград (дн. Къркларели). Лозенград е административен център на едноименния вилает Лозенград.

Намира се на западната страна на Странджа, на границата с България. Лозенград е важен транспортен възел в Османската империя, от който започва Кримският път. Градът е населен предимно с българи. В 1859 г. в Лозенград се отваря българско класно училище. В средата на XIX век в района действат лозенградските хайдути Филчо и Хаджи Константин.

През 1878 г. според „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоники“ в Лозенград живеят 6700 българи, 2850 гърци и 2700 турци.

 

 

 ↑