Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен народен дух, съхранил българите през робството и подтиснат от фашисти, комунисти и либерали - слуги на юдеите  Верую
На 24 април...

11 април по църковния календар - Св. свещеномъченик Антипа, епископ Пергамски. Св. мъченици Прокес и Мартиниан. Св. преподобни Фармутий Прочети повече

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
27.09.2012 г. / 05:41:31 
Патриотизъм
На 26.09.1886г. е роден Ран Босилек

Български юрист и детски писател (ист. име Генчо Станчев Негенцов), роден в Габрово

 


Редактира списание „Светулка", вестник „Врабче", редактор е в издателство „Хемус", където се издава сп. „Детска радост" – едно от най-известните детски издания в България.

Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки отделни издания и сборници. Доскоро нямаше българче, което да не е израснало с неговите герои - Баба Меца, Заю Баю, Мъдър Ежко, с приказката "Дядо вади ряпа", с лудориите на патиланци и чепатата Баба Цоцолана.

Неговите "Косе Босе", "Патиланци", "Неродена мома" са едни от най-преиздаваните книги. В читанките всеки от нас е сричал първите думички с прекрасните "Родна стряха" и "Родна реч".

Стиховете на Ран Босилек са станали толкова емблематични, че мнозина ги смятат за произведения на Иван Вазов или за народно творчество.


 ↑