Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен народен дух, съхранил българите през робството и подтиснат от фашисти, комунисти и либерали - слуги на юдеите  Верую
На 27 април...

14 април по църковния календар - Св. Мартин Изповедник, папа Римски. Св. мъченици Антоний, Иоан и Евстатий. Свв. хиляда мъченици и св. Азат. Св. мъченик Ардалион Прочети повече

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
09.08.2012 г. / 21:24:32 
Патриотизъм
Турска наглост

Анкара. Когато проучване за османските имоти в България докаже, че те принадлежат на мюсюлмани, българското правителство ще започне работа по връщането на тези имоти на мюсюлманското малцинство, пише вестник “Заман”, позовавайки се на Организацията за ислямско сътрудничество.

Изследователският център за ислямска история, изкуство и култура на организацията е завършил свое проучване, посочващо имената на имоти, принадлежали на Османската империя по времето на управлението й над днешна България, и представя подробна информация за имотите, целейки да докаже, че те трябва да принадлежат на мюсюлманското малцинство и да убеди правителството да признае правото им над тях.
Проучването, което ще бъде публикувано до няколко месеца, ще позволи на мюсюлманите в страната да научат повече за местните мюсюлмански имоти.
Пред вестник „Заман” директорът на центъра Хали Терен казва, че макар изследването да не е публикувано, организацията вече го е изпратила до някои мюсюлмански фондации в България, за да им позволи да започнат процедурите по подаване на документи възможно най-скоро. Той допълва, че подобни изследвания ще бъдат направени и за други балкански държави, като Гърция и Македония.

Вестник "Заман", обаче, забравя да спомене, че уж демократичната турска република и до днес не е изплатила и лев от обезщетенията за имотите на тракийските българи, които са ограбени след младотурския геноцид от 1913 година. С това "случайно забравяне" модерна Турция нарушава международен договор - Ангорския от 1925г., според който Турция се задължава да изплати на България колосалната за онова време сума от 983 милиона долара. Поради финансова невъзможност изплащането е отложено, но въпреки това българските дипломати успяват да извоюват правото България да получи всички пропуснати лихви и ползи. В наши дни финансисти и икономисти оценяват сумата между 10 и 80 милиарда лева.

 

 ↑