Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български национален дух.  Верую
На 20 януари...

†07 ЯНУАРИ ПО ЦЪРКОВНИЯ КАЛЕНДАР - Православен празник - Ивановден, Събор на свети пророк, предтеча и кръстител Господен Йоан Прочетете повече ТУК!

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
23.07.2012 г. / 20:33:47 
Истинската история
На 23 юли 1868г. е починал Иван Попхристов

Иван /Ванката/ Райчев Попхристов е изявен габровски военен и революционер, борил се за освобождението на България от турско робство.

 

Роден на 25 септември 1843 в Габрово. Основно образование получава в родния си град. Учи в класа на Тодор Бурмов и е един от най-изявените му ученици.Тодор Бурмов напуска Габрово. Малко след него и Ванката заминава при своя по-голям брат Райчо Попхристов /също революционер/ в Плоещ /Румъния/, за да продължи образованието си.Неговият брат го изпраща в Москва като стипендиант на Московския славянски факултет през 1859 г. Така през 1862 г. завършва гимназия, полага изпити и получава свидетелство, с което може да постъпи в университет.По препоръка на неговия вуйчо Иван Грудов постъпва като извънреден юнкер в Александровския сиротски кадетски корпус и завършва военно училище в Москва през 1864 г. със звание прапорщик.Постъпва на военна служба в XVI Драгунски Нижегородски полк в Западен Кавказ. За отлична служба на 17 октомври 1865 г. е произведен в чин поручик и награден със сребърен Георгиевски кръст.През 1866 г. се уволнява. Заедно със своя приятел от военното училище Младен Желязков заминават за Цариград. Там двамата правят постъпки да постъпят на служба в турската войска. Както пише д-р Петър Цончев, като турски офицери те са смятали, че могат да бъдат по-полезни на сънародниците си. Молбите им са отхвърлени. Ванката се завръща в Габрово. Но не след дълго заминава във Влашко при своя брат.

В началото на 1868 г. става инструктор на записалите се българчета-доброволци в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа по оръжезнание, стрелба и водене на военни действия. Хаджи Димитър открива в лицето на младежа един изключителен патриот, отлично владеещ военното изкуство и веднага му предлага да стане член на неговата чета. Ванката приема, става писар и трето по важност лице в четата след двамата войводи. Написва "Закон" за управление на четата.

Освен като четник, той се изявява и като публицист - редовен сътрудник на вестник „Народност“, орган на Тайния революционен комитет в Букурещ. Вестникът е бил редактиран от вуйчото на Ванката Иван Грудов.

Иван Попхристов умира на 23 юли през 1868 година.

 ↑