Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
„Не в силата е Бог, а в правдата!“ свети Александър Невски. Основната цел на „Будители“ е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен Дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилетическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 19 август...
Голготски кръст

или по-точно

† 06 август по църковния календар - ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ Прочети повече

 

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
печат 16.07.2012 г. / 07:20:56 
Родолюбие
19-ти юли – Ден на възпоменание на жертвите от боевете в Стара Загора

imageГеноцидът над българите в Стара Загора през 1877 година е наистина чудовищен. Априлското въстание бледнее пред издевателствата в Тракия. 

За деветнадесети век, Стара Загора е най-големият унищожен град в Европа.

Населението на Стара Загора е било около 25 000, без околните села. По това време у нас единствено Русе, Варна и Пловдив имат толкова жители. 
Преди атаката на Сюлейман, в града са приютени още 200 000 бежанци от тракийските села, дошли в свободния град при свои роднини.Но в замяна получават най-страшния подарък.

Старозагорци се оказват в капана заради въстанието на турците в Казанлъшко и насочването им към Стара Загора от север по заповед на Сюлейман.
През варварското петвековно отоманско иго Високата порта провежда политика на обезкървяване на българите и другите балкански народи чрез масови кланета и изселвания. Стига се дотам, че плодородните земи като Тракия, Мизия и Македония са в по-голямата си част заселени от турци през 16-17 век. Два века по-късно обаче българите отново са болшинство. Всеки бунт или въстание е последван от масови кланета. През 1875-76 в България и Босна и Херцеговина се вдигат мощни революционни движения против турците. Високата порта отново прибягва до масови избивания и разселвания на население. Това не става без знанието на правителството на Великобритания начело с евреина Биконсфилд Дизраели. След Априлското въстание чрез сведенията достигнали до Цариград и европейските столици се внушава от английския посланник в Турция сър Хенри Елиът, че Високата порта бива да смаже тия съпротиви "без да подбира средства". Прогресивната европейска общественост осъжда жестокостите на турците. Въпреки това страхотни кланета са направени в Стара Загора, Карлово, Каварна, Търговище, Елена, Калофер, Казанлък, Нова Загора и други селища...

Голямото клане в Стара Загора също така не минава без знанието на коварния съветник на Сюлейман паша - Синклеър. 
В Стара Загора са избити над 12 300 души, като повечето от тях в района на църквата "Света Троица" около сегашното 7 ОУ. Част от костите са останали в направения наблизо там параклис. 
В народната памет на Старозагорско са запазени страшни спомени, свързани с имената на Сюлейман и Синклеър. 
Нека тачим паметта на тези, които загинаха и дадоха кръвта си да ни има днес!!!

 ↑