Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен народен дух, съхранил българите през робството и подтиснат от фашисти, комунисти и либерали - слуги на юдеите  Верую
На 23 април...

1859г. е роден генерал-лейтенант Никола Желявски Прочети повече

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
12.07.2012 г. / 21:14:04 
Патриотизъм
На 13 юли 1922г. е родена Вълкана Стоянова

 

Вълкана Стоянова е българска народна певица, изпълнителка на тракийски фолклор.

 

Вълкана Стоянова е родена на 13 юли 1922г. в с. Люлин. Едва на 14 години талантът ѝ е открит от звукозаписното студио „Арфа“. Следват записи за студио „Симонавия“, „Радиопром“ и „Балкантон“. Пее в ансамбъл „Филип Кутев“ от самото му основаване през 1951 г. В репертоара си има над 500 народни песни, сред които „Нягол на Милка думаше“, „Алтанлъ Стоян войвода“, „Димо на Рада думаше“. Много от тях за записани в Българското национално радио.Вълкана Стоянова е пяла самостоятелно и с ансамбъл "Филип Кутев" на най-големите концертни подиуми в Европа и Америка. 

Певицата преподава народно пеене в националното училище за фолклорни изкуства в Котел и в Нов български университет. В нейна чест в Стралджа от 1995 г. се провежда националният конкурс „С песните на Вълкана Стоянова“.

Певицата е почетен гражданин на Стралджа от май 2007 г. През февруари кметът на Стралджа отправя искане Вълкана Стоянова да бъде удостоена с най-високото държавно отличие, орден „Стара планина“, по случай 85-тата и годишнина на народната певица и приносът ѝ към българската култура.

Вълкана Стоянова умира в София на 11 януари 2009 година на 86 години.

 

 ↑