Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилитическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 22 май...

09 май по църковния календар - Св. пророк Исая. Св. мъченик Христофор. Пренасяне мощите на св. Николай Чудотворец Прочети повече

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
07.07.2012 г. / 09:24:24 
Истинската история
На 07 юли 1926г. е родена Радка Кушлева

Радка Кушлева е българска народна певица, изпълнителка на родопски фолклор.

 

Радка Кушлева е родена в семейството на певци и гайдари, а самата тя от малка пее. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 година. Тогава гласът ѝ прозвучава за първи път по Радио Скопие. Ученичката в Скопското стопанско училище е одобрена от комисията и по радиото често се чуват оригиналните ѝ родопски песни. От 1948 година Радка Кушлева вече пее по Радио София. През 50-те години на 20 век записва повече от 70 оригинални родопски песни, по-голямата част от които са в Златния фонд на Българското национално радио.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света.Това е една от първите български камерни фолклорни формации. По-късно квартетът става секстет. В него вече пеят дъщерите на Радка - Соня и Диди. Секстет "Кушлеви" гастролира с невероятен успех в много страни по света, издава няколко грамофонни плочи в Балкантон. Те са първите народни певици, които заедно с Емил Димитров записват модерни варианти на песните "Дилмано, дилберо" и "Грозде не набрах". Забележителното е, че сестрите сами аранжират своите песни. Радка Кушлева е член и на ансамбъла „Наша песен“, в който пеят още Мита Стойчева, Лалка Павлова, Борис Машалов, Славка Секутова и Ика Стоянова.

Заради красотата на тембъра ѝ, наричат Кушлева „славеят на Родопите“. В нейна памет, в родното ѝ село Широка лъка се организира национален конкурс-надпяване „С песните на Радка Кушлева“. Дъщеря ѝ, Диди Кушлева е известна българска акордеонистка.

Радка Кушлева е починала на 17 април 1984г. във Велико Търново.

 ↑