Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилитическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 22 май...

09 май по църковния календар - Св. пророк Исая. Св. мъченик Христофор. Пренасяне мощите на св. Николай Чудотворец Прочети повече

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
28.06.2012 г. / 21:25:25 
Вяра
Петровден

Петровден - 12юли (29 юни по православния календар) - е неподвижен църковен празник, който в източноправославния календар е посветен на светите равноапостоли Петър и Павел.

Те са наречени още „стълбове на православната вяра”. Ученици на Христос, ревностни разпространители на учението му, те преминават през тежки изпитания. Завършват земния си път в Рим през 68г. при царуването на Нерон. Апостол Петър бил разпнат на кръст, а апостол Павел – посечен с меч. Две седмици преди празника църквата е определила да се пости. В тези дни не се ядат блажни ястия. След Петровските пости християните отиват в църква. В края на литургията за светите апостоли свещеникът причестява тези, които са постили.
Народната вяра тачи св. Петър като пазач на райските порти. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки-петровки. Осветени от светени от свещеника, те носят здраве. На този ден се раздават ябълки - петровки, за да разреши свети Петър на починалите деца да си откъснат плод в райската градина.Според народните вярвания Свети Петър е главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

В България на Свети Петър и Свети Павел са посветени много църкви и манастири. От векове техните образи влизат в християнското изкуство. В българската иконография двамата Апостоли обикновено са представени заедно като държат в ръцете си макет на църква, което символизира заслугата им като стълбове на Христовата църква тук на земята. Апостол Петър се изобразява често и с ключове в ръце, символ на думите, казани му от Иисус Христос: “И ще ти дам ключовете на царството небесно и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небето. И това, което развържеш на земята, ще бъде развързано на небето.”

Имен ден имат Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина!

На Петровден градовете, които имат празник са – Белоградчик, Етрополе, Лясковец, Павликени и Своге.

 

 

Честит празник!

 ↑