Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
„Не в силата е Бог, а в правдата!“ свети Александър Невски. Основната цел на „Будители“ е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен Дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилетическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 19 ноември...
Голготски кръст

†06 ноември по православния календар - Св. Павел Изповедник, архиепископ Константинополски. Св. преподобен Варлаам Хутински, Новгородски чудотворец. Св. преподобни Лука Тавроменийски. свети Герман, архиепископ Казански Прочетете повече ТУК

Празник на сухопътните войски на българската армия Прочетете повече за СВ ТУК

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
печат 14.06.2012 г. / 07:23:33 
Истинската история
На 14 юни 1853г.е починал Захарий Зограф

imageЗахарий Христович Зограф е български художник и иконописец, виден представител на Самоковската художествена школа.

Захарий Зограф е роден в Самоков и е син на Христо Димитров. След това той учи при своя брат Димитър Зограф, с когото по-късно работи заедно. Той е един от българските художници с най-голямо творчество. Зограф е един от малкото художници, които внасят битови елементи в своите стенописи.

Най-известните му икони са тези в черквата "Св. Константин и Елена" в Пловдив и черквата "Св. Богородица" в Копривщица.

Сред известните му творби са също и иконите от Плаковския манастир, Долнобешовишкия манастир и други. Захарий Зограф работи повече стенописи. Най-известните му творби са в Бачковския манастир ( параклиса и черквата " Св. Никола"), черквата на Рилския манастир, Троянския и Преображенския манастир. 

image

През периода 1851-1852 г. той живее и работи в Атон. В този период той създава стенописи в манастира "Лаврата на Св. Атанасий". Той е автор и на икони в Зографския манастир. През 1850 г. той създава три стенописни автопортрета в Бачковския, Троянския и Рилския манастир. В по-късните си години той рисува няколко ктиторски портрета. След като умира той оставя след себе си голям брой скици, които не са превърнати в истински произведения. В национална художествена галерия, в Института за изкуствознание при БАН, в музея в Самоков се пазят десетки негови скици с туш и акварел, иконни изображения, орнаментални рисунки, скици от натура на хора и пейзажи, етюди. 

Захарий Зограф умира на 14 юни 1853 година в град Самоков.

 ↑