Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
„Не в силата е Бог, а в правдата!“ свети Александър Невски. Основната цел на „Будители“ е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен Дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилетическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 23 октомври...
Голготски кръст
или по-точно

†10 октомври по църковния календар - Св. 26 преподобномъченици Зографски. Свв. мъченици Евлампий и Евлампия. Св. мъченик Теотекн. Св. преподобни Вассиан игумен. Св. преподобни Теофил Тиваидски. Св. Амвросий Оптински. Икона на Пресвета Богородица "Акатистна-Предвъзвестителка" (Зографска) Прочетете повече ТУК!

1863г. роден Българският герой - генерал Пантелей Киселов Прочетете повече ТУК!

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
печат 14.06.2012 г. / 07:23:33 
Истинската история
На 14 юни 1853г.е починал Захарий Зограф

imageЗахарий Христович Зограф е български художник и иконописец, виден представител на Самоковската художествена школа.

Захарий Зограф е роден в Самоков и е син на Христо Димитров. След това той учи при своя брат Димитър Зограф, с когото по-късно работи заедно. Той е един от българските художници с най-голямо творчество. Зограф е един от малкото художници, които внасят битови елементи в своите стенописи.

Най-известните му икони са тези в черквата "Св. Константин и Елена" в Пловдив и черквата "Св. Богородица" в Копривщица.

Сред известните му творби са също и иконите от Плаковския манастир, Долнобешовишкия манастир и други. Захарий Зограф работи повече стенописи. Най-известните му творби са в Бачковския манастир ( параклиса и черквата " Св. Никола"), черквата на Рилския манастир, Троянския и Преображенския манастир. 

image

През периода 1851-1852 г. той живее и работи в Атон. В този период той създава стенописи в манастира "Лаврата на Св. Атанасий". Той е автор и на икони в Зографския манастир. През 1850 г. той създава три стенописни автопортрета в Бачковския, Троянския и Рилския манастир. В по-късните си години той рисува няколко ктиторски портрета. След като умира той оставя след себе си голям брой скици, които не са превърнати в истински произведения. В национална художествена галерия, в Института за изкуствознание при БАН, в музея в Самоков се пазят десетки негови скици с туш и акварел, иконни изображения, орнаментални рисунки, скици от натура на хора и пейзажи, етюди. 

Захарий Зограф умира на 14 юни 1853 година в град Самоков.

 ↑