Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български национален дух.  Верую
На 20 януари...

†07 ЯНУАРИ ПО ЦЪРКОВНИЯ КАЛЕНДАР - Православен празник - Ивановден, Събор на свети пророк, предтеча и кръстител Господен Йоан Прочетете повече ТУК!

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
22.04.2012 г. / 16:39:51 
Истинската история
На 22.04.1920г. умира Стоян Мълчанков

Завършва Солунската мъжка гимназия. По време на Илинденско-Пребораженското въстание е войвода на чета, която участва в няколко сражения с османските войски. След въстанието Мълчанков е основна фигура на опозицията срещу Яне Сандански в Невкоропско. В 1909 година участва в така наречената Неврокопска афера и заедно с други дейци на десницата в революционното движение е арестуван. През Балканската война е войвода на чета на Македоно-одринското опълчение, действаща в Неврокопско и Драмско, а по-късно служи в 13 кукушка дружина. Неговата чета първа влиза в Неврокоп и освобождава задържаните в казармите на града българи. Стоян Мълчанков става околийски началник в Неврокоп, но скоро с 4870 доброволци заминава за тракийския фронт, за да участва в Обсадата на Одрин. През Междусъюзническата война е командир на рота.

През 1919 година е избран за депутат от Народната партия в 18 и 19 Обикновено народно събрание.

Мълчанков е убит на 22 април 1920 година от хора на Тодор Паница на път от Неврокоп за Разложко в местността Буковска лъка в Момина клисура.

 ↑