Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български национален дух.  Верую
На 20 януари...

†07 ЯНУАРИ ПО ЦЪРКОВНИЯ КАЛЕНДАР - Православен празник - Ивановден, Събор на свети пророк, предтеча и кръстител Господен Йоан Прочетете повече ТУК!

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
21.04.2012 г. / 15:43:40 
Патриотизъм
На 21.04.1851г. е роден Георги Измирлиев - Македончето

Георги Димитров Измирлиев - Македончето е български революционер и общественик. По време на Априлското въстание (1876) е помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I (Търновски) революционен окръг. Роден е на 21 април 1851 г. в Горна Джумая (днес Благоевград) в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова - Измирлиева. Баща му е търговец на дребно. За майка му се знае, че произлиза от хайдушки род от с. Берово в Малешевско. Учи в Сяр, Егейска Македония. Заминава за Цариград, където живее в периода от 1868 г. до 1873 г. Учи в цариградското Главно българско училище на „Галата сарай“ като стипендиант на българското благодетелно дружество „Просвещение“. След завършването остава две години да учителства в столицата на Османската империя. В Цариград се изявява като обществена личност — участва в мероприятия на българското благодетелно братство „Просвещение“, разпространява вестници, изнася сказки. След цариградския период постъпва във Военното училище в Одеса през есента на 1873 г., юнкер в 59-и Люблянския (или Любенски) пехотен полк.

В края на 1875 г. заминава за Гюргево. Избран от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и военен ръководител на Първи революционен окръг в България. Получава революционното прозвище Русещето, което се налага поради тайния характер на революционната дейност.

Младият Георги Измирлиев преминава р. Дунав на 13 януари 1876 г. и първоначално се среща с баба Тонка в Русе. След това пристига в гр. Горна Оряховица, определен за център на революционния окръг. Македончето извършва широка организаторска дейност за подготовка на Априлското въстание. За три месеца създава нови комитети (в Нойчовци, Гарванов камък, Върбовци, Драгижево); привлича много съидейници и ги обучава на военно дело; намира удобни стратегически места.

Априлското въстание е обявено на 20 април 1876 г. в Копривщица. Предателска дума прекъсва порива на въстаниците. Група революционери, сред които Измирлиев и Иван Панов, е заловена от турска власт след престрелка в Горна Оряховица на 26 април 1876 г. и арестувана. Осъден на смърт чрез обесване, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 г. сам слага въжения клуп на врата си с думите “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.

 ↑