Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български национален дух.  Верую
На 22 януари...

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
28.02.2012 г. / 19:29:50 
Патриотизъм
Трети март – значима дата за истинските патриоти

Всеки истински българин знае какво е станало на тази значима за българската история дата.

Какво се е случило на трети март? Точно на връх Шипка? Върхът символизира героизма и самопожертвователните усилия за освобождението на България от Османско робство. Построен е през 1934г. като Паметник на Свободата. Шипченската битка започва през юли 1877г. Тогава е и първото сражение в хода на Руско-турската освободителна война. През това време българите са се били със сетни сили за свободата на Отечеството, умирали са в името на Родината, с “камъни и дърве” са се борили за Освобождението на цял един народ от петвековното турско робство.

Робство, което сложи тъмен отпечатък в славната българска история. Време, в което малцина са се опълчвали на несправедливостта и наглостта на турските изверги, които са се гаврели с българския народ без да им мигне окото в продължение на толкова много години. Време, в което понятието “българин” не е означавало нищо. Време, в което се е използвало “гяур” като обида към българите. Време, в което са ни обиждали, мачкали, потъпквали националното достойнство и гордост. Време, в което ние, българите, сме слугували на турците, били сме им роби. Срам и позор, че сме позволили да се стигне до там. Известна е коварната 1396-та година, когато сме паднали под робство...

Но ето че избухва Априлското въстание на 20.04.1876г. в Копривщица от БРЦК. Именно то дава основата за Освобождението на България от Османско робство. То е потушено, но е подпомогнало националноосвободителното движение.

Но какво значат тези пагубни 5 века за истинските българи? Позорно време, към което никой не иска да се връща. Но никой от нас не може да си представи как точно е било, въпреки че със сълзи на очи и ярост четем книги, които разказват за онези времена... Никой от нас не иска това да се повтаря и всеки пред себе си се заклева, че никога няма да допуснем да попаднем отново в лапите на турските мекерета и да позволим да ни тъпчат както онези времена...

Санстефанският мирен договор е предварителен мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878г.) Договорът е подписан около 17:00ч. на 03.03.1878 г. в Сан Стефано. И така, макар и временен, Санстефанския мир, който празнуваме, има своето значение. За нас, българите, 3 март 1878 е въплъщение на едно начало. На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразно, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно. Сан Стефано срути окончателно започналата да се пропуква стена, която отделяше България от Европа. Той постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.

Но не цялата територия на Република България е освободена на Трети март. Македонска България (Югозападна България и Македония) остават под Турско робство. Правени са много въстания (Илинденско-преображенско, Кресненско-разложко и пр.), но не успяват да доведат до Освобождението на тази територия от робството. Едва на 05.10.1912г. това се случва. Заради това освобождение започва и Балканската война, която води и до Първата световна война.

Трети март от 1990г. с решение на парламента е национален празник на страната и всеки трябва да отдаде почит на героите на правилното място и това е именно Шипка. Нека всеки отново си прочете “Опълченците на Шипка” на Иван Вазов, да вникне в текста и да се пренесе на Върха и да си представи цялата ситуация. Не настръхвате ли? Не проливате ли по някоя сълза за милото, драгото и родното. Не стискате ли зъби, когато изричате “турците”? Ако не е така, значи не сте истински българин, който го е грижа за Отечеството.

Приканваме всички будни националисти от цялата страна да дойдат на Трети март, 2012г. на връх Шипка! Молим всеки да си носи по един български трикольор, който да развее с гордост. Молим всеки да научи както трябва песни като химна, Шуми Марица, Боят настана и т.н. Такива песни ще се пеят докато се качваме към връх Шипка. Препоръчително е всеки да се облече добре, защото, предупреждаваме, ще бъде много студено. Изрично е тези, които ще се качват на върха с цел да отдадат почит за героите да са в трезвено състояние и неупотребили алкохол. Не искаме да ставаме свидетели на пиянски изцепки и после всички да бъдем одумвани от медията заради малцина такива индивиди. Нека бъдем НЕПРЕКЛОННИ ГОРДИ БЪЛГАРИ!
ЩЕ СЕ ВИДИМ НА ВРЪХ ШИПКА!!!

 ↑