Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
„Не в силата е Бог, а в правдата!“ свети Александър Невски. Основната цел на „Будители“ е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен Дух, съхранил българите през робството и подтиснат от лъжеправославното етнофилетическо духовенство, революционерите масони, фашистите, комунистите, либералите, глобалистите и всякакви други партии, разделили народа и слугуващи на юдеите. Един Бог, Една Вяра, един православен цар, единен народ, единна България! Съ Нами Богъ!  Верую
На 17 октомври...
Голготски кръст
или по-точно

†04 октомври по православния календар - Св. свещеномъченик Йеротей Атински  Свв. мъченици Гай, Фавст, Евсевий и Херимон. Св. преподобномъченик Петър, презвитер Капитолийски. Св. преподобни Амон. Св. преподобни Павел Препрости. Свв. мъченик Давикт и дъщеря му Калистения. Свв. мъченици Домнина и двете и дъщери Виринея и Проскудия  Прочетете повече ТУК!

 

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
печат 09.04.2018 г. / 17:57:32 
Вяра
10.04 по еретическия, †28 март по църковния календар - Св. преподобни Иларион Нови. Св. преподобни Стефан Изповедник. Св. мъченици Иона и Варахисий

Памет на преподобния наш отец Иларион Нови

Св. Иларион Нови, ПеликитскиПреподобният Иларион взел върху себе си игото на монашеското житие още от младите си години: следвайки разпнатия Христа, той носел своя кръст, побеждавайки плътските страсти с въздържание; уединявайки се в затвор и пребивавайки много години в безмълвие, се просветил с безстрастие и с добродетелния си живот надминал всички монаси, за което се удостоил с презвитерски сан и впоследствие станал игумен на манастира, наречен Пеликит, намиращ се в Азия, близо до Хелеспонт. Той извършил много дивни чудеса. С думата си прогонвал от нивите и лозята животните, вредящи на растенията; с молитвата си спрял силен град и измолил от Бога дъжд по време на суша; подобно на пророк Елисей разделил реката, изцелил човек с изсъхнала ръка, възвърнал зрението на слепец, избавял сакатите от недъзите им, изгонвал бесове, и обилно изпълвал с риба мрежите на рибарите при неуспешен лов.

Преподобни Иосиф Песнописец в 8-а песен на канона, написан от него в чест на светеца, съобщава, че свети Иларион за почитането на честната икона на Спасителя е претърпял гонения и оскърбления от мъчителите, за което го нарича мъченик. Според едни сведения преподобни Иларион е живял при царуването на Лъв Арменец, поругаващ се над светите икони, други смятат, че е живял по времето на Лъв Исавриец и неговия син Копроним, царували много преди Лъв Арменец, което изглежда по-близо до истината. Той пострадал за светите икони, когато на Велики Четвъртък воеводата на Копроним, Лахон-дракон неочаквано нападнал Пеликитския манастир с войниците си по време на божествената служба - той дръзко влязъл в църквата, а след това в олтара, заповядал да прекратят службата и съборил на земята Светите и Животворящи Христови Тайни; после оковал четиридесет и двама избрани монаси в железни вериги; на някои от останалите братя нанесъл рани, измъчвайки телата им, други изгорил, като първо намазал брадите и лицата им със смола, на трети отрязал носовете; и накрая запалил манастира заедно с църквата. А избраните четиридесет и двама отци изпратил на заточение из краищата на Ефеска област и там, като ги затворил в една стара баня, ги предал на смърт. Предполагат, че по това време е пострадал и преподобния Иларион, игумен на споменатите отци.

 

imageПамет на преподобния наш отец Стефан Изповедник

Преподобни Стефан, Христов изповедник, живял по времето на цар Лъв Арменец. Обикнал постническото житие от детство и украсил се с добродетелен живот, впоследствие той бил игумен на Триглийския манастир, като приел игуменския сан след настойчивите молби на братята; със своето учение увещавал мнозина да живеят богоугодно и в чистота. Но нечестивият цар Лъв Арменец повдигнал люто гонение срещу християните, унищожавайки светите икони. Тогава той извикал преподобни Стефан и започнал да го принуждава да измени на православната вяра, да се откаже от поклонението на светите икони и да подпише отричането си от православието.

Преподобният не само отказал да направи това, но укорил царя за нечестието му. За своята твърдост в православната вяра той преминал през много мъки и затваряне в тъмница; след това бил изпратен на заточение и тук, достигнал до крайно изтощение от страданията и болестите, отишъл при Христа Бога, заради Когото претърпял много мъки и смърт.

 

imageВ памет на светите мъченици Иона и Варахисий

Тези свети мъченици са родени в Персия и живели при царуването на персийския цар Сапор в едно селище, носещо името Яса. Веднъж те се отправили към град Варавох и като намерили там светите мъченици: Запитан, Лазар, Марутан, Нарсин, Илия, Марин, Авив, Сивентин и Сава, които били затворени в тъмница, започнали да ги укрепяват духом, убеждавайки ги да останат твърди в християнската вяра и в изповядването  и да не  изменят даже тогава, когато би потрябвало да умрат за нея. Затова те били хванати и доведени при тримата князе Масдрат, Сирот и Мармисий и претърпели многобройни мъчения от тях; както и за това, че не поискали да се поклонят на слънцето, огъня и водата. Първо бил подложен на мъчения свети Иона. Вързали го по особен начин, който използвали персите. Този, който трябвало да бъде мъчен, те изпъвали на земята, привързвали ръцете и краката му към една греда, поради което завързаният ставал неподвижен, и можели да го бият от двете страни, тъй като, здраво завързан за дървото, не можел да отбягва ударите. Като вързали така Иона, мъчителите дълго го били от двете страни с дебели пръчки, след това завързали тялото му с въже и започнали да го влачат по леда на замръзнало езеро, заставяйки го да страда от студ, и накрая го оставили цяла нощ вързан на мястото на мъченията. След това му отрязали пръстите на ръцете и краката, смъкнали кожата от главата му, отрязали езика му и го хвърлили в котел, напълнен с кипяща смола. Но тъй като светият мъченик излязъл от котела невредим, го притиснали силно в стяга, от което костите му се раздробили. След всичко това разрязали тялото му на две и го хвърлили в дълбока яма, където и починал. А на Варахисий, по заповед на княза, сложили нажежени окови на ръцете и след това започнали да изливат на очите, в ноздрите, в ушите и в устата му разтопено олово; накрая завързали краката му с въже и го повесили в тъмницата. След такива изтезания съблекли дрехите му и като го вързали, започнали да го влачат по тръни, пробождали го със заострени пръчки, завързали го на въртящо се колело, чрез което разкъсали цялото му тяло, накрая излели в устата му гореща смола, от което светецът предал духа си на Бога. Телата на светите Иона и Варахисий, заедно с телата на гореспоменатите свети мъченици, били погребани от един благочестив мъж на име Авдисот. Светите мъченици Иона и Варахисий пострадали в 28-ия, а останалите в 27-ия ден на месец март.

image

 

 

 

 ВИЖТЕ ОЩЕ

Отстъплението от вярата наречено "нов стил"

ЗА СЪКРАЩАВАНЕТО НА ЛИТУРГИИТЕ, ТАЙНСТВАТА И ТРЕБИТЕ В НОВОСТИЛНАТА ЦЪРКВА

ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ОГЛАШЕНИЕТО

ЗАЩО БОГ НИ ИЗОСТАВИ

ЗА КОРЕНА НА ЗЛОТО, ЗА НАЧАЛОТО НА ОТСТЪПЛЕНИЕТО НА РОДНАТА НИ „ЦЪРКВА“, ЗА БЪЛГАРСКАТА СХИЗМА

Театърът на антихриста

ИСТИНАТА ЗА НАШИЯ НАРОД

Християнството на българите и техните владетели

ИДЕЯТА "ПРАВОСЛАВНИ БУДИТЕЛИ"

Православна ли е демокрацията

Народе, народе...

Защо се премахва вероучението

За старостилния икуменизъм

КОЙ СТОИ ЗАД ОТСТЪПЛЕНИЕТО

ДИСЕКЦИЯ НА ЧОВЕКООМРАЗАТА

ПАСТИРСКО ОКРЪЖНО ПОСЛАНИЕ ПРОТИВ МАСОНСТВОТО

Против юдомасонството

Изповедание на вярата

КЪДЕ СЕ Е СЪХРАНИЛО ПРАВОСЛАВИЕТО

 

 

 ↑