Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български национален дух.  Верую
На 23 януари...

†10 януари по църковния календар - 10 януари по църковния календар - Св. Григорий, епископ Нисийски.Св. Дометиан, епископ Мелитински.Св. преподобни Павел Комелски.Св. преподобни Маркиан.Св. Теофан Затворник Прочетете повече ТУК!

1878г. Български чети влизат в Кюстендил Прочетете повече ТУК!

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
07.11.2016 г. / 17:49:04 
Вяра
Отстъплението от вярата наречено "нов стил" - II-ра част

Един от основните абсурди в “поправеното” богослужение е разделянето при подвижните и неподвижните празници – едните остават в стария, другите “преминават” във новия стил?!

В тази връзка е уместно да се зададе и един съществен въпрос:АНГЕЛИТЕ ОТ НЕБЕСНИТЕ ЛИТУРГИИ КОИТО СЪСЛУЖВАТ С НАС НА ЗЕМЯТА, ЗА ДА СЛИЗА БОЖИЯТА БЛАГОДАТ ВЪРХУ НИ И ВЪРХУ СВЕТИТЕ ДАРОВЕ, КОИ СЛУЖБИ ПОСЕЩАВАТ - ПО СТАРИЯ ИЛИ ПО НОВИЯ СТИЛ?!

МОЖЕ БИ ЕЖЕГОДНОТО СЛИЗАНЕ НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН НА ВЕЛИКДЕН, ПОЯВАТА НА БЛАГОДАТНИЯ ОБЛАК НА ПЛАНИНАТА ТАВОР НА ПРЕОБРАЖЕНИЕ, ОБРЪЩАНЕТО НА ТЕЧЕНИЕТО НА РЕКА ЙОРДАН НА БОГОЯВЛЕНИЕ И РАЗПУКВАНЕТО НА ВЪРБИТЕ В РУСИЯ НА ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО, КОИТО СЕ СЛУЧВАТ ПО СТАРИЯ СТИЛ Е ДОСТАТЪЧЕН ОТГОВОР ОТ БОГА!

И В КРАЙНА СМЕТКА МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ДВЕ РОЖДЕСТВА, ПРЕОБРАЖЕНИЯ, ВЪВЕДЕНИЯ НА БОГОРОДИЦА И Т.Н.?! 

В подкрепа на светоотеческия календар говорят и множество други чудеса, случвали се периодично в православните църкви. Едно от тях е Явяването на Честния Кръст Господеннад параклиса „Св. Йоан Богослов” в Атина на празника Въздвижение на Честния Кръст около полунощ но 26 срещу 27 септември 1925 г. За този празник повече от 2 000 християни, привърженици на стария църковен календар, се събраха от 9 часа предната вечер край параклиса. Около 11 часа вечерта се появиха много полицаи „за поддържане на реда”, както те твърдяха. Беше 11 и 30 часа вечерта, когато точно над църквата от изток се появи ярък бял кръст. Светлината му напълно засенчи звездите, докато в същото време той осветяваше църквата и двора. Това, което се случи след появата на небесния знак, не може да се обясни с думи. Всички присъстващи на бдението паднаха на колене, плачеха от вълнение и с едно сърце и една уста започнаха да пеят и славят Бога. Полицаите забравиха за първоначалната си задача и отново откриха в дълбините на сърцата си вярата от детските години. Църквата се превърна в кътче от друг свят, намиращ се отвъд пределите на тази земя.

Друг случай е чудото на свети Спиридон Тримитунтски в храма "Св. Николай", Каристос, Гърция, 1930 г. За него свидетелства старицата Зиновия Сидери (доживяла до 102-годишна възраст), един от многото свидетели, присъствали на това събитие, за което на времето са писали и в атинския вестник „Скрип”. „Беше Рождество Христово по новия календар, 25 декември 1930 година. Дойдох на всенощна служба в храма „Св. Николай”. Там беше пълно с народ. Застанах от лявата страна, близо до една от църковните колони. На тази колона, точно над мен, висеше икона на свети Спиридон. Иконата беше украсена с цвете, останало още от празника на светията по новия календар. Когато свещеникът, който служеше литургия – отец Сила, подир Малкия вход започна да пее тропара на Рождество Христово: „Рождество Твое, Христе Боже наш...”, иконата на свети Спиридон внезапно взе да се удря в колоната тъй силно, че цветето падна от нея. Виждайки това знамение, народът се вкамени от ужас. Свещеникът и певците престанаха да пеят. Тогава някой от народа извика: „Днес е празникът на свети Спиридон по стария календар. Пейте неговия тропар!” Певците и свещениците „онемяха”. Тозчас всички вярващи в един глас запяха: „Собора перваго показался еси поборник и чудотворец, богоносни Спиридоне, отче наш...” И още докато пееха тропара на светеца, неговата икона започна малко по малко да се „укротява”, а най-сетне престана съвсем да се удря в колоната. На следния ден вестник „Карестини” разгласи за това чудесно събитие. Всички жители на Каристос и околностите му говореха за чудото и признаваха правотата на стария стил."

Румънският архимандрит Юстин от манастира Петровода ни разказа за едно чудо, което се е случило малко след като новият календар бил въведен в Румънската църква, през 30-те години на XX век. Тогава един от румънските монаси-аскети започнал изключителен духовен подвиг: 40 дни се затворил в килията си, без въобще да яде, без да пие дори и вода. Той само се молел, за да разбере кой календар е правилен. Явили му се Тримата светители - св. Василий, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов и му казали: старият календар е правилен. А тези, които са въвели новия, те ще страдат и ще бъдат наказани от Бога.”

С ТЕЗИ ЧУДЕСА, НЯКОИ ОТ КОИТО СЕ СЛУЧВАТ И ДНЕС НАШИЯТ НЕБЕСЕН ОТЕЦ ЯСНО НИ ПОКАЗВА ИСТИНАТА, КАКТО Е ПОСОЧИЛ И ИСТИНСКАТА ВЯРА В НЕГО, КОГАТО БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН РАЗЦЕПВА И ИЗЛИЗА ОТ МРАМОРНА КОЛОНА, ОКОЛО КОЯТО СА БИЛИ СЪБРАНИ ИЗГОНЕНИТЕ ОТ ХРАМА ПРАВОСЛАВНИ.

В тази връзка е необходимо да припомним думите на Христа СпасителяАко не бях сторил между тях делата, които никой друг не е сторил, грях не щяха да имат (Иоан. 15:24)

Въобще как може един християнин да се съмнява в правилността на календара, който църквата 2000г. ползва в богослужението си, който е бил в действие през земния живот на Спасителя, по който са датирани всички дати от църковната история, по който се случват ежегодните чудеса? След като вярваме в светостта и непогрешимостта на Едната църква, как тогава календарът й е сбъркан, та еретици и масони трябва да го поправят?

Кое обаче е най – фрапиращото в това послание No 5953?!

ТАМ ОТКРИТО И ЯСНО СА ЗАЯВЕНИ ИСТИНСКИТЕ ЦЕЛИ НА ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИЯ СТИЛ:

...”приемането на тоя календар съответствува на икуменическите стремежи на св. Църква”.

Икуменизма представлява свръх ерес, подета от протестанти, подкрепена от масони и оглавена от папата, чиито замисъл е обединяване на всички християнски секти и ереси, а в по – далечен план обединяване на всички главни вероизповедания. Основен орган на тази ерес е “Световния съвет на църквите” - ССЦ?!

Крайната цел е създаване на единна, глобална религия, чиито духовен водач ще бъде АНТИХРИСТА – месията на сатана, очакван от юдеитекоито са и основните инициатори и разпространители на ересите и разколите в християнството, а също и на някои по - нови масови религии, общества и братства.

С други думи патриархът и митрополитите на официалната ни църква, подчинявайки се на АНТИХРИСТКИЯ комунистически режим, бидейки негови агенти, ОТКРИТО И ЯСНО ЗАЯВАВАТ, ЧЕ С ПРИЕМАНОТО НА НОВИЯ СТИЛ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ СЪЗДАВАНЕТО НА НОВАТА ЕДИННА РЕЛИГИЯ НА АНТИХРИСТА!

 

 

В момента на икуменическите асамблеи се събират заедно и участват в литургийно общение католици, англикани, лютерани, старокатолици, реформати, презвитериани, баптисти, методисти, петде­сет­ни­ци и др. еретици и сектанти, както и православни духовници, включително и патриарси от официалните поместни църкви (В ТОВА ЧИСЛО И ОТ НАШАТА). Но освен този, категорично забранен от апостолските правила акт, там се извършва и друга мерзост – има общение и с други вярвания, включително юдеи, мюсюлмани, езичници, неопагани, шамани и т.н. които отричат Светата Троица  и божествената същност на Спасителя.

Например на шестата генерална асамблея на ССЦ Ванкувър, Канада, 31.VІІ.1983 г., индианските шамани издигнаха огромен тотем – идол и призоваваха “духа на своето племе”, т.е. бесът, който той символизира. Най – различни езически жреци биеха тъпани и танцуваха около ритуални огньове викайки демоните. След това бе осъществена икуменическата „лим­ска литургия” главен извършител която е бил англиканският „архиепископ” Рън­си в съслужение с шестима протестанти, от които две жени „свещенички” и със православен архиерей – епископ на Констан­тино­полска патриаршия, който носел Евангелието. При произнасяне на ектениите взели участие други православни, дохалкидонци и римока­то­лици.

Забележете – В тази “литургия” участвал и архиеп. Кирил, сега патриарх Московски и на цяла Русия.Същият този патриарх преди няколко години посети и парижка катедрала “Нотр Дам”, където осъществи съвместна литургия с местния еретик – римокатолически кардинал.

Мерзостите се засилват на асамблеята в Канбера, Австралия, 1991г. Австралийските туземци приветствали присъстващите с култови обреди,пълни с особена (бесовска) символика. Влезлите в „скинията” пре­ми­на­ли през „очистителен дим”. На „асамблеята” присъствали представители на всич­ки поместни православни църк­ви, включително и на нашата официалнаВсички се включили във обща литургия с еретици и езичници.

Въпреки, че БПЦ под натиска на много свои честни служители и миряни прекрати официално” участие в ССЦ, тя продължава да праща свои представители на всяка среща. Ето и уклончивите мотиви за “излизане” на БПЦ от ССЦ: “След цял век православно участие в икуменическото движение и половинвековно присъствие в Световния съвет на църквите (ССЦ), не се наблюдава задоволителен напредък в многостранния богословски диалог между християните...

Какъв ли напредък в общението с еретиците и езичниците очаква нашия синод можем само да гадаем.

 

Двама митрополити на Българската патриаршия — Варненски Кирил (2 ред, 2-ри отляво) и Геласий (до него), — на съвместна молитва с католици, протестанти, будисти и други „религиозни лидери“ от цял свят. Букурещ, август 1998 г., и то след като Българската църква официално напусна Световния съвет на църквите. (Снимката е ксерокопие от в. Curentul, anul II, 202 (260), luni, 31 august 1998.)

БПЦ не само, че продължава да изпраща свои представители митрополити на всяка икуменическа асамблея, но те продължават да участват в литургически общения с инославни и езичници. Ето какво бе заявено от един от двамата наши митрополити преди присъствието им на 9-та асамблея проведена в Порто Алегре през 2006г.: ”желанието ни е да видим равнището, на което се намира икуменическият диалог в момента”.

Ето какво обяснява тогавашния русенския митрополит Неофит (сега български патриарх) пред в-к "Стандарт" 25.05.2002 г.: "- Какво е отношението на БПЦ към икуменизма? - Нека не употребяваме тази дума, защото тя носи известен негативизъм. Но БПЦ винаги е участвала активно в движението за мир чрез църквите. Желание за общуване с другите Христови църкви винаги е имало. Доскоро имахме външен отдел, който осъществяваше редовни контакти с тях. През 1998 г. България официално напусна Световния съвет на църквите в Женева. Това не означава, разбира се, че сме се отказали от диалог с другите Христови църкви, но го осъществяваме двустранно, когато има някаква конкретна инициатива.

Явно заявените “икуменическите стремежи” на митрополитите агенти си остават, както си остава еретическия календар по който служат.

На "всеправославна" среща проведена от 6 до 8 март 2014 г. в Истанбул, представителите на всички официални автокефални църкви (включително и нашатавзеха решение през 2016г. да бъде свикан "Свят и Велик събор на православната църква". Всяка една от поместните църкви ще бъде представлявана от двайсет архиереи. Всяка една ще има право на един глас. Сред официално обявените теми, които ще се обсъждат на "събора" ще са:

Установяване на един общ календар за всички празници.

Правила и препятствия за извършване на тайнство брак.

Въпросът за постите в съвременния свят.

Връзки с другите християнски конфесии.

Икуменическото движение.

Приносът на Православието в утвърждаването на християнските идеали за мира, братството и свободата.

Решенията на "всеправославната" среща са подписани от всички патриарси, включително и от българския Неофит, който е бил агент на антихристиянските комунистически служби, и е сред същите БЕЗБОЖНИЦИ описани от свети Кукша.

11 от 15 - те митрополита, членове на синода на БПЦ са били служители на тайните служби на антихристкия комунистически режим, а патриарх Максим, както е известно бе избран начело на Българската православна църква след решение на Политбюро на ЦК на БКП. Ще ви представим някои от верните слуги на сатанакоито са предавали на богоборците своите миряни и свещеници и повечето от които все още са начело на официалната ни БПЦ (много от тях все още не са снети от отчет като агенти!). Забележете, че при голямата част от тях богоборческата им дейност е укрепена след специализации в западни еретически богословски институти и то през времената на комунизма

(няма да споменаваме тези, които не са вече между нас).

ПАТРИАРХ НЕОФИТ I - Симеон Димитров, агент с псевдоним Симеонов. Вербуван на 20.10.1983г. Сътрудничил на ДС, управление VI-III-I. Снет от действащ оперативен отчет през 1990 г.

Великотърновски митрополит Григорий - Йорго Стефанов, агент с псевдоним Ваньо. Вербуван на 06.11.1975г. Сътрудничил на ОУ на МВР-В. Търново-ДС; ОУ на МВР-Ст. Загора-ДС; ДС, управление VI-III-I. Не е снет от действащ оперативен отчет. От есента на 1982 г. архимандрит Григорий е на богословска (?!) специализация в университета в гр. Нюшател и Женева, а по-късно и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. Специализира в градовете Лондон, Бирмингам, Кентърбъри и Оксфорд, Англия. След това архимандрит Григорий е и сътрудник в отдела за Междуцърковни отношения (?!) при Св. Синод.

Видински митрополит Дометиан - Димитър Топузлиев е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Добрев. Вербуван е през 1972 година и няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет. Дометиан е бил от 10.03.1967 г. на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от м. октомври същата година и в Икуменическия институтпри ССЦ в Босей, Швейцария.

Старозагорският митрополит Галактион - Галактион Табаков е сътрудничил на службите ОУ на МВР-Враца-ДС; ДС, управление VІ-ІІІ-І с псевдоним Мишо. Не е снет от действащ оперативен отчет. По решение на Св. Синод бил изпратен на едногодишна богословска специализация(?!) в Източния църковен институт в гр. Регенсбург, Германия. През 1993 г. и 1994 г. е бил депутат.

Плевенски митрополит Игнатий - Иван Димов, агент и секретен сътрудник с псевдоними Пенев и Германски. Вербуван на 27.08.1980г. Сътрудничил на ОУ на МВР-Стара Загора-ДС; ДС, ПГУ-IV, управление VI-III-I. Не е снет от действащ оперативен отчет. От лятото на 1980 г. до пролетта на 1981 г. архимандрит Игнатий е на езикова и богословска (?!) специализация вИзточния църковен институт в гр. Регенсбург, Германия.

Сливенски митрополит Йоаникий - Йоаникий Неделчев, агент с псевдоним Кирилиевич. Вербуван на 17.02.1977 г. Сътрудничил на ОУ на МВР-Сливен-ДС по линия на управление VI; ДС, управление VI-III-I. Не е снет от действащ оперативен отчет. През периода 1970-71 г. е специализант в Старокатолическия богословски институт в Берн, Швейцария.

Митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф - Йосиф Босаков, агент и секретен сътрудник с псевдоними Николов и Зографов. Вербуван на 19.12.1980г. Сътрудничил на ДС, управление VI-III-I, ПГУ-IV. Снет от действащ оперативен отчет през 1988 г.

Западно и Средноевропейски митрополит Симеон - Симеон Костадинов, агент и секретен сътрудник с псевдоними Христов и Торис. Вербуван на 03.11.1964 г. Сътрудничил на ДС, управление II-VIII-III, ПГУ-IV, ПГУ-Х. Не е снет от действащ оперативен отчет.

Врачански митрополит Калиник - Димитър Александров, агент с псевдоними Рилски и Велко. Вербуван на 01.07.1968г. Сътрудничил на ОУ на МВР-Русе-ДС; ОУ на МВР-Сливен-ДС; ДС, управление VI-III-III. Не е снет от действащ оперативен отчет. От 20.07.1968 г. до м. септември 1969 г. архимандрит Калиник е на научна специализация (?!) в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, института в Лозана, а след това и в Берн и Женева, Швейцария.

Данните са взети от comdos.bg (ел. медия  на комисията по разкриване на досиетата) и от bg-patriarshia.bg (ел. медия  на Българската патриаршия)

Ето какво ни ЗАПОВЯДВАТ кратко и ясно светите апостоли за подобни индивиди :

„Епископ, който си послужи със светски власти и чрез тях получи епископски сан в Църквата, да се низвергне и отлъчи, както и всички ония, които се съобщават с него.” (30 Апостолско правило)

На местно ниво много от нашите митрополити бяха документирани и уличени във връзки със местните масонски сатанински ложикоето кореспондира с агентурното им пребиваване в богоборческите комунистически служби и “специализацията” им в западните икуменически институти.

На 04.10.2009г. Старозагоркия митрополит Галактион “освети” тамплиерски събори държа тържествено слово"(в-к”24 часа онлайн” 05. 10. 2009г.)Той провъзгласи бизнесмена Слави Бинев за архонт на церемония в Римпрез 2007 г. Според Калин Янакиев, професор по философия в Софийския университет, Галактион е и "върховен настойник на рицарите тамплиери от Йерусалим"(в-к”Сега” Брой 4616 (39) 15. 02. 2013г.).

На 30.01.2010 г. от името на патриарха, видинският митрополит Дометиан поздрави и “благослови” масонски организации и тамплиерите при тяхна благотворителна акция (в-к”Стандарт” Брой 6121 от 30.01.2010г.).

На 07.01.2007г. левкийският епископ Павел “освещава” церемонията по основаването в България на върховен съвет 33-та степен към шотландския масонски ритуал. В публикацията относно събитието в официалния сайт на scottish rite of freemasonary изрично е упоменато “Bishop Paul, an important religious leader in Bulgaria and a Master Mason”, тоест епископ Павел е ГЛАВЕН МАСОН НА ЛОЖАТА В БЪЛГАРИЯ(за справка вижте http://204.3.136.66/council/journal/may01/hall.html,  в-к Стандарт Брой 7485Година XXI и статията в православен сайт Достойно ест “ Битието, но не и "житието" на епископ Павел”). На снимката е с представителя на "великия командир" - C.B. Hall.

(На снимките: През юли 2009 г. в храма „Св. Димитър”, Доро­столска епархия, са били извършени „рицарски ръкополо­жения” от сино­дал­ния служител архим. Дионисий, известен със съслуж­енията си с тамплиери, масони и римо­ка­толици, при молитве­ното уча­стие на представители на т. нар. „рицари на Асизи”, на уни­ат­ския „архимандрит” Георги Елдъ­ров и на православния све­ще­ник Добри Чаков.)

През 2012г. синода на БПЦ отмени собственото си решение взето 5 години по – рано с което беше обявил за нецърковно награждаването с титла архонтна църковни дарители. Така “митрополитите” “узакониха” и без това вече започналата продажба на “достойнство” и “първенство” на съвременните фарисеи – богатите бизнесмени от масонските ложи в България. Явно и “висшия клир” и неговите дарители масони са забравили думите на Спасителя “А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка да не знае, какво прави дясната та милостинята ти да бъде скришом...” (Матей 6:3-4). ( На снимката: награждаването на Бинев от Галактион и кардинал Бърнард Лоу. Преди "церемонията" Лоу бе уволнен от папата след педофилски скандал)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен гореспоменатото “провъзгласяване” на бандита сутеньор и масон Слави Бинев имаше и друг подобен показателен случай – “титулуването” на бившата комунистическа номенклатура, издателя на “Дума”, търговеца на оръжие, масона тамплиер Петър Манджуков (на снимката). Това направи небезизвестния любител на лукса, 45 годишеният “дядо” митрополит Николайкойто е син на един от ръководителите на УБО – Методи Симеонов(в-к”Марица” 10. 06. 2012г.)

Титлата архонт идва от древна езическа Гърция. Думата на гръцки е άρχων и православните текстове е употребявана с различни значения някои от които са началник на юдейската синагога: Мат. 9:18 или за описание на Сатаната (напр. в Мат. 9:34; 12:24. Марк. 3:22. Лук. 11:15. Йоан. 12:31; 14:30; 16:11. Еф. 2:21 и у някои древни църковни писатели, като св. Игнатий Богоносец, св. Юстин Мъченик, св. Атинагор Атински).

“Великият рицар” на тамплиерите, наричащи себе си православни рицари, проф. Овчаров обясняваше, че орденът използва православни свещеници, които четат молитвите в началото и в края на събранията”.

Можем да припомним на висшия клир, както и на цялото наше духовенство и миряни изгарянето живи на много православни монаси от Света гора, отказали да служат съвместно с католиците, обругаването на иконите, разрушаването на много православни храмове от страна на кръстоносците, подвига на многобройните знайни и незнайни наши светци мъчени зверски и убити заради православната си вяра от езичници, юдеи, мюсюлмани, католици и други еретици.

На “православните рицари” можем да кажем никога да не забравят датата 14 април 1205г., когато от Бога помазания наш ПРАВОСЛАВЕН цар Калоян обсади, натири в калта и изби “цвета” наеретиците рицари, пленявайки техния богоомразен император и спасявайки целия православен свят от тази богохулна, крадлива напаст!

Задължени сме да припомним и какво казва Светия Божи Духв Евангелието, чрез апостолите и светите отци:

„Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци.”(Псалом 1:1)

"Ако някой, макар и вкъщи, се помоли с отлъчен от църковно общение,да бъде (и сам той) отлъчен" (Апост.10)

"Ако някой, който се брои от клира, се помоли с низвергнат, и сам нека бъде низвергнат" (Апост.11)

„Епископ, презвитер или дякон, който само се е молил с еретици, нека се отлъчи; а ако им позволи да вършат нещо като свещенослужители в църквата, да бъде низвергнат(Апост. 45)

„Клирик или мирянин, който се моли в юдейска или еретическа синагога, да бъде низвергнат от свещен чин и отлъчен от църковно общение(Апост. 65).

Забранява се моленето с еретик или с разколник” (Лаод. 33).

ТОЕСТ ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ДУХОВНИЦИ, КОИТО СА ПРИСЪСТВАЛИ НА ПОДОБНИ ЕРЕТИЧЕСКИ, ЕЗИЧЕСКИ СБОРИЩА, КАТО ОПИСАНИТЕ АСАМБЛЕИ НА ССЦ И ВСИЧКИ ПОМЕСТНИ ЦЪРКВИ, КОИТО ГИ ОДОБРЯВАТ, УЧАСТВАТ В ТЯХ ИЛИ ПРАЩАТ СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ВМЕСТО ОТКРИТО ДА ГИ ОСЪДЯТ И АНАТЕМОСАТПО СИЛАТА НА ЗАПОВЯДАНОТО ОТ САМИЯТ БОГ, СА СЕ САМООТЛЪЧИЛИ ОТ ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА И ОТ БОЖИЯТА БЛАГОДАТ.

На всички православни миряни и духовници можем да припомним и думите на свети Теодор Студит:

"Не само неверни еретици, не само блудници и прелюбодеи и други, творящи подобни непотребства, поставя под властта си змеятно и онези, които безразлично се отнасят към всички такива и встъпват в общение с тях... "... Защото какво общуване между правда и беззаконие?.. каква прилика между Божия храм и идолите? (2 Кор. 6:14, 16)" (Добротолюбие, т. 4)

Кратко и ясно се изказва и свети Марк "Еретик е не само този, който отстъпва от Православната вяра в големите въпроси, но и онзи, който се отклонява от нея и в малките(Василий Л. Дентаки, „Атлас на Православието на св. Марк“)

Още по категоричен е учителят на вселената свети Йоан Златоуст:„Възлюбени, много пъти съм ви говорил за безбожните еретици и сега ви моля да не се обединявате с тях нито в храна, нито в питие, нито в дружба, нито в любов, защото постъпващият така отчуждава себе си от Христовата Църква. (Свети преп. Иосиф Волоцкий "Слово тринадцатое")

За обсебването на властта в Църквата от безбожните врагове ни предупреждава подробно и по-близкия до нас във времето свети преп. Анатолий Оптински (1855-1922г.): "Врагът на човешкия род ще действа с хитрост, за да склони

към ерес, ако е възможно, и избраните. Той няма да започне грубо да отхвърля догматите за Света Троица, за Божественото достойнство на Иисус Христос, за Света Богородица, а незабележимо ще започне да изопачава Преданието, дадено от Светия Дух на св. отци – учението на самата Църква.
Коварните замисли на врага и неговите прийоми ще забележат малцина, най-изкусните в духовния живот. Еретиците ще вземат власт над Църквата, навсякъде ще поставят свои слуги и благочестието ще бъде пренебрегвано. Но Господ няма да

остави Своите раби без защита и в неведение. Той е казал: "По плодовете им ще ги познаете". Ето и ти по плодовете им, по еретическите им действия, се старай да ги отличаваш от истинските пастири. Тези духовни крадци разхищават духовното стадо "и влизат те в овчия двор и прескачат отдругаде", както казва Господ, тоест ще влязат не по законен път, с насилие изтребвайки Божествените устави. Господ ги нарича разбойници... Затова, сине мой, като видиш поругание над Божествения чин в Църквата, над светоотеческото Предание и установения от Бога порядък, знай, че еретиците вече са се появили, макар че може би за известно време те ще скриват своето нечестие или ще изопачават божествената вяра незабелязано, за да успеят още повече да прелъстяват и примамват неопитните... Познавай в тях вълци в овча кожа – по техния горделив нрав, сластолюбие, властолюбие. Това ще бъдат клеветници, предатели, сеещи навсякъде вражда и злоба, затова и Господ казал: "по плодовете им ще ги познаете". Истинските Божии раби са смирени, братолюбиви и послушни на Църквата...

Ако доживееш до тези времена, сине мой, то ти се радвай, защото тогава за вярващите, не придобили други добродетели, ще бъдат приготвени венци единствено заради тяхното стоене във вярата, според думите на Господа: "Всеки, който Ме изповяда пред човеците, и Аз ще го изповядам пред Моя Отец Небесен."
Бой се, сине мой, да не оскърбиш Господа, твоя Бог! Бой се да не загубиш венеца, приготвен от Господа! Бой се да не бъдеш отхвърлен от Христа във външната тъмнина и вечната мъка!..

Не се бойте от скърбите, а се бойте от наглостите на еретиците, които се стремят да разлъчат човека от Христа. Затова и Христос е заповядал да ги смятаме за езичници и митари.
И така, сине мой, укрепвай се чрез благодатта на Иисус Христос! С радост бързай към подвизите на изповедничеството и претърпявай страданията като добър воин на Христа, Който казва: "Бъди верен до смърт и ще ти дам венеца, и ще ти открия живота." На Него подобава сила и слава заедно с Отца и Светия Дух во веки веков. Амин."

Нашият Отец не един път е проявявал своето отношение към предалите вярата в него. Такъв е случаят с главния виновник за приемането на новия стил в БПЦ – изявения инуменист, ленинградски митрополит Никодим (генерал-майор от КГБ), чиито послушен изпълнител е бил тогавашния ни патриарх Кирил.

Вижте следващата част на статията:

Отстъплението от вярата наречено "нов стил" - III-та част

 ↑