Този сайт използва "бисквитки" единствено за да се създаде сесия за ползването му!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   Разбрах
Православни
будители
Основната цел на “Будители” е да помогне за пробуждане на заспалия Български Православен народен дух, съхранил българите през робството и подтиснат от фашисти, комунисти и либерали - слуги на юдеите  Верую
На 22 април...

 9 април по църковния календар - Св. мъченик Евпсихий Кесарийски. Св. преподобномъченик Вадим Архимандрит. Св. мъченици Дисан епископ, Мариав презвитер, Авдиес и други 270 Прочети повече

2018 г. - Трета неделя след Пасха, на св. жените мироносици, св. Йосиф Ариматейски и св. Никодим Прочети повече

Търсене в сайта: Търсене на дата в календара:
11.10.2006 г. / 02:00:00 
Вяра
Откриха третия по големина град на Волжка България

Уникално откритие направиха уляновски археолози и геофизици от руската република Татарстан.

Те започнаха изследвания на територията около село Старое Алейкино, където през 11 век се е намирал голям град на Волжка България.

С помощта на специална апаратура учените се опитват да открият под земята останки от каменните здания на древния град, предаде РИА "Новости". За съществуването в миналото на голям град в тази местност говорят запазилите се граници на града под формата на отбранителни съоръжения – валове и ровове, заяви археологът Юрий Сьомикин.

"Градът се е разпростирал на площ от около 180 хектара, в него са живели до 90 хиляди жители", отбеляза той. По своята големина българският град е бил два пъти по-голям от древноруската столица Киев по онова време.

В момента в района има фермерски стопанства. Местните жители и краеведи намират тук огромни количества останки от глинена керамика и метални оръдия на труда.

"Наименованието на града не ни е известно. Според една от версиите това е Ошел, който се споменава в летописите. Това е третият по големина град на Волжка България след Булгар и Биляр", заяви археологът. Според друга версия Ошел се намира на територията на днешен Татарстан. В археологическата наука паметникът е известен като Староалейкинското градище. То е известно на науката още от 19 век, но първите археологически разкопки започват едва през 90-те години на миналия век.

Уляновските археолози са открили останки от ковачница. Сега учените се опитват да установят какви още обекти на каменната архитектура са скрити под земята. По молба на областния комитет за културно наследство в Уляновск са пристигнали геофизици от Казанския университет. С помощта на протонни магнитомери те изследват повърхността на почвата, за да определят какво се крие под земята. В древния град навярно е имало джамии, Кремъл (крепост), ковачници и грънчарници.

 ↑